Сестри, акушерки и рехабилитатори ще могат да предоставят здравни грижи самостоятелно

10:58, 04 юни 20 / Политика 25 1625 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Парламентът регламентира възможността за учредяване на нов вид лечебно заведение от лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори. Това стана с приемането на второ четене на текстове от промените в Закона за лечебните заведения.

Лечебни заведения са и организационно обособени структури, в които лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори осъществяват самостоятелно медицински и здравни грижи, манипулации, превенция и профилактика на болести.

Срещу тези разпоредби възразиха от "БСП за България". Дискусионен беше въпросът как ще се регламентира обхватът на дейността на медицинските специалисти и кой ще им плаща.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова обясни, че се дава възможност дейности, които са осъществявани и сега на терен от медицински сестри, лекарски асистенти и рехабилитатори, да бъдат регламентирани в закона.

По думите й това позволява, от една страна, тази практика да се регламентира, а от друга - да бъде добре контролирана. Дариткова обясни, че медицинските специалисти могат да правят само това, което е разписано в наредбата на здравния министър, по лекарско назначение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама