САЩ затварят небето си за китайски авиокомпании

21:41, 03 юни 20 / Свят 25 2281 Шрифт:
Редактор:

Администрацията на президента Доналд Тръмп обяви, че от 16 юни ще забрани полетите на китайски превозвачи до Съединените щати, ако Пекин не разреши американски компании да подновят полетите до Китай, съобщи "Ройтерс".

Решението е част от натиска върху Китай да промени регулациите си, въведени заради коронавируса. Независимо от тях, месеци след пика на COVID-19 в азиатския гигант, китайски превозвачи продължават да осъществяват полети до САЩ, а американски не подновяват нормалния си график.

Стъпката би била наказание за Китай, след като Пекин не изпълнява съществуващите двустранни споразумения за полети, отбелязва "Ройтерс" в момент, когато между двете най-големи световни икономики напрежението продължава да нараства.

Ако Китай не промени позицията си и то влезе в сила, няколко компании ще се окажат със забрана да летят до САЩ. Според текста на президентския указ това са Air China, China Eastern Airlines Corp, China Southern Airlines Co и Hainan Airlines Holding Co.

Към момента Китай "не може" да каже кога ще позволи възстановяване на графика за полети на американските компании, казва транспортното министерство във Вашингтон.

В момента китайски превозвачи осъществяват не повече от един полет седмично до САЩ, макар редица чартърни полети да подпомогнаха връщането на китайски студенти заради коронавируса. Администрацията на Тръмп предупреждава, че след влизането в сила на указа и чартърните полети не бива да се надяват на разрешения.

Китай обяви в края на март, че авиокомпаниите в страната могат да извършват само по един полет седмично по един маршрут до която и да било страна, а броят им полети не може да е по-голям от този, който са извършили на 12 март, съобщава Дневник.

Тъй като обаче американските пътнически авиокомпании бяха спрели всички полети до 12 март, Китай "на практика възпира американските превозвачи от възстановяване на редовните пътнически полети до Китай," казва транспортното министерство на САЩ.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама