Теменужка Петкова отхвърли твърденията за скок в цената на парното с 20%

18:45, 03 юни 20 25 2518 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Твърденията, че топлинната енергия ще се повиши са неоснователни. Това обяви пред bTV ресорният министър Теменужка Петкова.

„Не знам кой енергиен експерт би направил това сравнение, че цената на топлинната енергия ще се увеличи с 20%, но ако някой прави сравнение между цената на сега и годишната прогнозна средна цена, която КЕВР е определил – това означава, че този експерт не разбира нищо. Това е абсолютно некоректно“, каза Петкова.

Енергийният министър припомни, че цената на природния газ е предоговорена. По думите ѝ това е болезнена тема за опозиционните партии.

„Това е в интерес на българските граждани и тук не става въпрос за пиар акция. Цената на природния газ е предоговорена и тя е намалена. За месец април спрямо март цената е с 42% по-ниска“, добави ресорният министър.

Петкова уточни, че предстои крайните потребители да получат изравнителни сметки за предходния период. Тя добави, че в енергетиката няма хаос.

„Булгаргаз“ предостави свое заявление за месец юни, тази цена е с 9% по-ниска спрямо май. Това намаление на цената отново ще бъде отразена“, КЕВР ще го направи, аз съм убедена. Но да се говори, че цената на топлинната енергия ще се увеличи с 20% - това е меко казано некоректно“, добави Петкова.

По-рано през деня стана ясно, че топлинната енергия ще поскъпне от 1 юли 2020 г. спрямо сега действащата си цена, която бе променена през май. Това предвиждат разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

От тях стана ясно още, че най-голямо увеличение се планира за София - с 22%.

Повишение с 15 до 18% се предлага за Бургас, Враца и Разград. За Велико Търново се предвижда поскъпване на парното с 9%, за Варна - с 8%, а за Плевен - с 3%.

В четвъртък предстои Комисията да проведе открито заседание по доклада си за бъдещата едногодишна цена на парното и топлата вода.

Поевтиняване с 2% при тецовете на газ е предвидено само за Пловдив.

Около средата на юли ще е ясно колко са надвзетите пари за газ и парно

Предложенията за нови цени на парното са формирани на базата на изготвени от регулатора прогнозни цени на природния газ и се предвижда да важат до 1 юли следващата година.

КЕВР ще проведе утре открито заседание по доклада си за бъдещата цена на парното и топлата вода.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:59, 03 юни 20

Нали цената на газта уж пада..... а цените на топлофикация ще се повишат?! Явно нищо не разбираме!!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама