На пост трябват поне по двама водни спасители

12:51, 03 юни 20 / Общество 25 817 Шрифт:
Василена Йорданова

На един спасителен пост трябва да има двама душиТова заяви заместник-министърът на спорта Стоян Андонов на брифинг за началото на летния сезон и наличието на водни спасители по родното Черноморие. Андонов обяви, че има уверението от министъра на туризма, че това ще се спази.

БЧК: По един спасител на пост може да създаде риск за плажуващите

За плажовете в големите курорти постовете на водните спасители остават на 100 метра. "Моето лично мнение и на нашата Комисия по водно спасяване към БЧК е, че един воден спасител е крайно недостатъчен и не го препоръчваме на концесионерите на плажовете", категоричен бе Андонов. 

Той посочи, че повече удавници има на неохраняемите места. Целта е навсякъде да се обърне внимание на мерките за безопасност за ползване на водните басейни. 

Броят на удавените през миналата година е 96, което ни нарежда на едно от първите места в Европа и в света по нисък брой на инциденти, обяви директорът на Водноспасителната служба на БЧК Антон Налбантов, цитиран от БТА.

Стои предизвикателството да се намали още броят на удавените. Преди години удавените деца за година бяха 35-45, сега броят им е намалял до 10-15, посочи Налбантов и допълни, че това са основно деца от ромски произход, които не могат да плуват, а и няма къде да се научат. През 2019 г. са били спасени 3783 души.

Председателят на БЧК Христо Григоров настоя плуването да стане задължителен предмет в училище, което би довело до намаляване на водния травматизъм. Сега едва 22 на сто от населението ни може да плува, допълни той. В отговор на това зам.-министър Андонов отговори, че делегираните бюджети в училищата не достигат за поддържане на басейни, но клубове могат да кандидатстват по програми за безплатно обучение по плуване на деца.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама