Депутатите разрешиха приватизация на... пицария

11:03, 03 юни 20 / Политика 25 1312 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Депутатите разрешиха да се приватизира имот на Летище Горна Оряховица. Става въпрос за пицария, построена върху общинска земя.

Летището в Горна Оряховица беше отдадено на концесия през 2016 г. Така единствен източник на приход за търговското дружество, което преди беше летищен оператор, остава продажбата и отдаването под наем на активи. Пицарията ще се продаде, за да се подобри финансовото състояние на въпросното дружество.

По закон управителят на търговското дружество предлага на транспортния министър имотът да се приватизира, а окончателното решение е на парламента. Това е валидно, защото търговското дружество „Летище Горна Оряховица“ е с повече от 50% държавно участие в капитала.

Снимка: Pixabay

След като Народното събрание одобри приватизацията, Агенцията за публичните предприятия и контрол ще реализира процедурата по продажба.

Летището в Горна Оряховица е създадено през 1925 г., а средствата дарява Дан Колов. На летището има една писта за излитане и кацане. В началото се използва за нуждите на военната авиация. След това започва изпълнението на вътрешни и международни полети. Сега се изпълняват само отделни товарни и чартърни полети. Летището в Горна Оряховица е със статут на международно, както летищата в София, Бургас и Варна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама