Има възможност още през 2020 г. да получим 692 млн. евросредства

12:30, 03 юни 20 / Политика 25 1451 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България има шанс да получи еврофинансиране в размер на 12,845 млрд. евро, като 9 млрд. евро ще е безвъзмездно финансиране и възможност за достъп до кредити за близо 3, 128 млрд. евро. По-голямата част от парите трябва да се използват до 2024 г., но ако многогодишната финансова рамка бъде приета в рамките на годината, още през 2020 г. ще имаме достъп до 692 млн. евро. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешното правителствено заседание, което беше първото присъствено от началото на пандемията.

Това финансиране не е безусловно, то трябва да се ползва за преодоляване на икономическите последствия от пандемията, но то има и силен реформаторски уклон – към зелената сделка, модернизация на икономиките, високи технологии и реформи, обясни Дончев, цитиран от bTV.

Правителството си поставя задача през юни и юли да се разработят механизми за грантовите схеми, за да може финансирането да бъде налично до есента.

 

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов зави, че идеята на ЕК за издаване на общ дълг е голям пробив, тъй като Комисията с висококачествения си рейтинг може да получи финансиране от пазарите при много изгодни условия. По думите му по този начин държавни с по-нисък от най-високия кредитен рейтинг – AAA, ще могат да се възползват от изгодни цени на финансиране.

Горанов обясни също, че най-важната задача на България ще е максимално бързо да се съобрази програмирането и начина, по който страната ще използва европейските средства, за да се адаптират към нуждите на родната икономика. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама