Малките фирми излизат на свободния пазар на ток от 1 октомври

18:39, 02 юни 20 / Политика 25 1596 Шрифт:
Редактор:

От 1 октомври малките фирми ще трябва да излязат на свободния пазар на ток, решиха депутатите от Комисия по енергетика с промени в Закона за енергетиката.

Разчетите сочат, че това ще засегне около 300 хил. небитови абонати, които ще трябва да сключат договори с отделни доставчици. Така на практика на регулирания пазар ще останат само домакинствата.

Енегийният министър Теменужка Петкова обясни, че сега е подходящ момент това да се случи. С внасянето на текстовете се цели преход към изцяло пазарни механизми, които да гарантират конкуренцията и справедливи цени на енергията.

Според министър Петкова промените в закона ще бъдат и добър сигнал за Европейската комисия, защото България е сред последните държави в ЕС, чийто пазар не е напълно либерализиран.

Подкрепа за законопроекта изрази и председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране  Иван Иванов. „Ще съобразим нашето годишно ценово решение с разпоредбите на закон, ако той бъде приет в този вид, съобщава bTV.

Това означава, че за битовите потребители то ще важи от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г., докато за небитовите – този срок ще бъде тримесечен, след което те вече няма да присъстват на регулирания пазар“, обясни председателят на независимия регулатор. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама