Откриват първа изложба, посветена на въздействието на COVID-19 върху човека

07:13, 02 юни 20 / Култура 25 1992 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

На 2 юни в столичната галерия „Райко Алексиев“ на СБХ ще бъде отворена за посетители първата у нас, а може би и в световен мащаб, изложба, посветена на въздействието на COVID-19 върху човека. Авангардистът Венцислав Занков се завръща в публичното пространство след почти година затишие с уникална експозиция, която представлява визуална симбиоза на две теми: две кризи, преплетени в човешкото поведение – екологичната и социалната, породени от пандемичните обстоятелства. Тези две кризи според Занков прерастват в екзистенциална криза и питане за човешкото.

Самата изложба включва живопис и скулптура, но деликатно присъства и вече превърналият се в отличителен за творчеството на Занков неон. Разширявайки полето на изобразителното изкуство и прекрачвайки границите между отделните жанрове, чрез своите самотни дървета Занков пита какво става с човека, какво остава от човека, какво оставя човекът, къде е оставен човекът, превръщайки изложбата в метафора за деконструирано битие. В Деня, в който отбелязваме делото на Ботев, Занков сякаш се пита за кого всъщност вият сирените и не са ли това сирени, които ни предупреждават за опасността пред цялото човечество.

Заглавието на изложбата е „Пред мен“, но то също е своеобразен въпрос, който авторът е оставил отворен пред себе си и пред зрителя. Дали пред нас вече стои неизбежното, или пък нещо все пак ни предстои в бъдещето – тази дилема може да реши всеки за себе си, посещавайки галерия „Райко Алексиев“ между 2 и 30 юни тази година и при изключителни санитарно-хигиенни мерки, допълващи органично със смисъл произведенията на Занков. Изложбата се осъществява с подкрепата на Централния фонд за стратегическо развитие към настоятелството на Нов български университет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама