Свободата да бъдеш неудобен

19:32, 01 юни 20 25 3098 Шрифт:
Автор:

В последните години стана модерно да се говори за свобода на словото, докато ставаме свидетели как тя се потъпква всекидневно.

Какво всъщност е да имаш свобода на словото? Това е една от най-важните граждански свободи, защитавана от Конституцията и международните договори. Това означава всеки да може свободно да изказва публично своето мнение и възгледи, но без натиск от страна на властта.

На хартия пише, че не трябва да се упражнява цензура и да се налагат наказания. В този ред на мисли дали има смисъл да се чудим защо България не мърда от заветното 111-то място в класацията на "Репортери без граници"?

Българските медии често биват обвинявани в автоцензура, но тя не е единствената. В рамките на няколко седмици сайтът TOPNOVINI.BG за втори път е подложен на изключително жестока хакерска атака, която цели да дискредитира медията като обективен източник на информация.

Във времена на пандемия обществеността има нужда от надеждни източници на информация, от адекватна 4 власт, която не се страхува да показва и да дава трибуна на всички гледни точки. Такива, каквито са, а не изкривени през собствена или чужда призма. 

С какво екипът на TOPNOVINI.BG успя да предизвика атаката?

Това е въпросът, който си задаваме от седмици. И отговорът е повече от прост - със свободата, с която разполагаме, за да бъдем обективна трибуна. 

TOPNOVINI.BG е пример, че може да се постигат отлични рейтинги без жълта или гулю-гулю журналистика и това го показват нашите авторски рубрики.

Една от най-четените е "Големите кавички", в която представяме най-цветущите изрази на водещите политици и общественици. Защото казаното отлита, написаното остава. 

Колкото и да се опитват да ни бутнат, да ни дискредитират, екипът ни няма да сведе глава. Не е измислена хакерска атака, която може да ни спре. Свободата ни е дар, но явно трябва да се борим за него.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама