Випуск 2020: Първи стъпки в реалността

13:39, 01 юни 20 25 2190 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В Деня на детето ми се иска да обърнем внимание не само на малчуганите, а и на онези вече пораснали деца, които тази сутрин се завърнаха в училище за последно, за да положат матура по Български език и литература.

На 1 юни зрелостниците вече правят първите си стъпки в света на възрастните и съвсем скоро ще разберат, че всяко тяхно действие или бездействие ще има своите последствия. На 1 юни те затварят вратата на кварталното училище, за да прекрачат прага на Училището на живота, където закъсненията и отсъствията струват скъпо, а ненаучените уроци - прескъпо.

Краят на училищните дни тази година не настъпи така, както се очакваше - с музика, танци и фанфари, защото и обстановката е по-различна. Готови или не днешните абитуриенти бързо трябва да влязат в ритъм, защото имат "рядкото щастие" да правят първите си стъпки в условия на безпрецедентна криза.

Занижените стандарти на входа в университетите всъщност не им дават по-голям шанс да успеят, защото те все още не знаят, но скоро ще разберат, че не дипломата, а уменията отварят врати. Все по-често ще с сблъскват с реалността - "зубренето" и "преписването" в училище може и да са вършели работа, но когато се стигне до взимане на решения, именно способността да анализираш и преценяваш ситуацията, да не повтаряш грешките си и да трупаш нови знания и умения, отличават успешните хора от останалите.

Сами ще трябва да решават кои са приоритетите им, кои каузи трябва да подкрепят и в кои битки да се включат. Випуск 2020 се обединиха зад идеята да имат изпращане, съвсем скоро обаче ще видят, че това е най-малкият им проблем. Да видим дали така лесно и бързо ще изразят гражданската си позиция и по други въпроси.

Добрата новина е, че този випуск е по-различен, по-дигитално ориентиран, по-динамичен и със сигурност е една идея по-подготвен за случващото се - карантината вече го показа и шансовете им за приспособяване изглеждат по-добри.

Накрая остава въпросът на какво ние, като общество, научихме тези младежи и каква среда за живот и реализация им изградихме. Тук нещата не изглеждат толкова добре...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама