КПКОНПИ: Главният архитект на Шабла е в конфликт на интереси

11:05, 01 юни 20 25 2326 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Главният архитект на Община Шабла Татяна Нейкова е упражнила правомощия като главен архитект в интерес на своя син, съобщиха от Антикорупционната комисия, откъдето я обявяват конфликт на интереси.

Предмет на проверката на комисята в конкретния случай са твърденията, че Татяна Нейкова, главен архитект на Община Шабла, е презаверила издадено разрешение на строеж на жилищна сграда, намираща се на самия бряг в с. Тюленово, в полза на своя син, който се оказва собственик на имота, предава БГНЕС.

След събиране на множество доказателства е установено, че Татяна Нейкова е назначена за главен архитект на Община Шабла през 2008 г., като заема тази длъжност и понастоящем. През 2013 г. от нея е издадено разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда в с. Тюленово, с разгърната застроена площ от 173,80 кв. м. и застроена площ на подземен етаж от 114,40 кв. м. През 2016 г. собственикът на имота, на чието име е било издадено посоченото разрешение за строеж, продал същия на Иван Нейков, син на Татяна Нейкова. На втори януари 2019 година след съответна молба, още същия ден главният архитект на община Шабла презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж, вече с титуляр нейния син. На 26.08.2019 г. Нейкова допълнила разрешението за строеж, съгласно представен от сина й проект за промяна на инвестиционните намерения, като общо разгърната застроена площ на сградата е променена /увеличена/ на 313 кв. м., вместо първоначалните параметри.

На заседание на КПКОНПИ на 29.04.2020 г. Татяна Нейкова бе изслушана. Според нея, като главен архитект тя е действала в условията на обвързана компетентност, при така подадените искания от собственика на имота, независимо, че той ѝ е син. Според Нейкова, отвод по заявленията от сина й не е бил възможен, тъй като в общината не работи друго лице с проектантска правоспособност.

Тези доводи не бяха приети от КПКОНПИ. Със свое решение Комисията установи конфликт на интереси по отношение на Татяна Нейкова, като прие, че на 02.01.2019 г. и на 26.08.2019 г. тя е упражнила правомощия като главен архитект в частен интерес. С решението й е наложена глоба в общ размер на 10 000 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама