Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев определи шопите като етническа група

18:22, 31 май 20 / Политика 25 4603 Шрифт:
Автор:

Депутатът от парламентарната група на ГЕРБ Владимир Тошев определи шопите като етническа група. В предаването "Свободна зона" Тошев заяви, че не е съгласен, че българите и македонците са били един народ. 

Всъщност шопите не са етническа група. Те не представляват отделен етнос от българската нация, а са етнографска група, каквито са и добруджанците и тракийците. Шопите са хора, които говорят майчин български език, имат български фолклор и се самоопределят като българи.

Тезата, че шопите не са българи, се развива систематично и трайно от Белград, като опит за асимилация на тези хора и откъсването им от българската нация. В този смисъл, внушението, че шопите са отделен етнос е антибългарска теза, която обслужва сръбски интереси.

Въпросът дали българите и македонците са били един народ и към днешна дата е натоварен с много емоции. Отвъд тях има исторически факти, които не могат да бъдат оспорвани.

С произход от Вардарска Македония, днешната Република Северна Македония, са част от българските учени, военни, общественици, писатели, политици, включително премиери, министри и народни представители, които са се самоопределяли като българи.

Към днешна дата в Република Северна Македония има немалко нейни граждани, които открито заявяват, че възприемат себе си за българи. През десетилетията много от тях са подложени на репресии заради тази своя позиция.

Изявлението на народния представител Владимир Тошев е обида за тези хора, за техните предци и роднините им в България, които са с произход от Македония.

Самото изказване на Тошев е в противоречие с Договора за приятелство между България и съседна Северна Македония, който бе подписан на 1 август 2017 година. Това изказване е продукт на кръгове, които искат да противопоставят българи и македонци и да върнат времето назад.

Посочените тези бяха изказани от Владимир Тошев в качеството му не просто на народен представител, а на член на постоянната Комисия по отбрана. По този начин се дава ясен сигнал към хората с българско самосъзнание в Македония и у тях се формира усещането, че за пореден път са предадени от България, която те смятат за своя „матична“ държава и от привързаност към която са били подлагани на натиск и репресии.

Считаме, че представянето на подобни тези, които не са консенсусни и които не са били обект на обществена дискусия, е особено недалновидно. Фактът, че са изказани в националния телевизионен ефир от народен представител и член на Комисията по отбрана, поставя въпроса за необходимост от цялостната позиция на българската държава. Като претендент за значим фактор в региона, следва държавата ни да заяви кохерентна и стратегическа обосновка на своята политика и подход по тази тема.

Владимир Тошев е депутат от Видин и част от местната структура на ГЕРБ. Припомняме, че преди седмица 50 членове на управляващата партия в северозападния град хвърлиха членските си книжки.

Като причина за напускане на партия ГЕРБ, хората, сред които има както дългогодишни членове, така и наскоро приети, изтъкват несъгласието си с работата на областното ръководство на партията, начело с депутата Владимир Тошев.

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 22:19, 31 май 20

Докога тоя човек ще бездейства в парламента.?Той ненаправи нищо, ама нищо за Видин !

2 Анонимен 07:50, 01 юни 20

Този екземпляр на хранилка, е вреден както за Видин и региона, така и за България! Той няма място в парламента на страната!

3 Анонимен 19:34, 01 юни 20

Борисов що не си помете кочинката от такива паразити? Чувството му за самосъхранение не му ли казва, че с такива хора партията му и самият той лично калкулира само минуси?

4 Анонимен 23:35, 03 юни 20

Наистина ли има такива национални предатели в парламента? Този трябва не само незабавно да бъде изритан от Народното събрание, но и да бъде даден на съд! Ако това лице остане в политиката, на следващите избори ГЕРБ ще имат 0 депутати. Позор!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама