Астронавтите от „Дракон“ вече са на борда на Международната космическа станция

21:10, 31 май 20 / Свят 25 2957
Снимка: YouTube/NASA

Капсулата на "Спейс Екс " с двама американски астронавти на борда пристигна на Международната космическа станция след историческо изстрелване и безаварийно скачване.

Екипажът на Международната космическа станция - един американец и двама руснаци, се беше подготвил да посрещне своите колеги. Преди да се отвори люкът трябваше да бъдат извършени серия от процедури за безопасност.

Снимка: БГНЕС

Астронавтите ще останат в космоса 4 месеца и трябва да се върнат на Земята през септември.

В екипа на Илон Мъск има двама българи, отбелязва bTV. Кико Дончев, директор на наземните операции по изстрелването на капсулата и Орлин Велев, отговарящ за структурната стабилност на корабите на „Спейс Екс".  

Кико Донев до Мъск, снимка: YouTube/NASA

Кико Дончев е директор по наземните операции и операциите по изстрелването на капсулата, която астронавтите Бенкен и Хърли кръстиха "Индевър". Младият българин работи от 10 години за Space X. Кирил е завършил Университета в Мичиган. Той е сърфист, любител на екстремните ски, пианист и наследствен математик. Бащата Асен е роден през 1948 година в Плевен. Завършва гимназия със златен медал в родния си град. Следва една година в МЕИ, София със специалност Електронни изчислителни машини, след което продължава образованието си във Варшавския Технологичен Университет, Полша. След втори курс преминава на индивидуална програма, ориентирана към математическа теория на управление и започва да се занимава с научна работа в тази област. Завършва университета с магистърска степен (1971), а през 1974 г. получава и докторска степен (Ph.D.).

След завръщането си в България, работи в Институт по математика и механика ( дн. ИМИ-БАН) на ЕЦММ, където се хабилитира, защитава дисертация за доктор на математическите науки и става професор. От 1990 г. е редактор в Mathematical Reviews.

25-годишният Орлин Велев пък работи по структурната стабилност на корабите на Space X. Той се е присъединил към компанията преди 3 години. Орлин е роден в България, но от бебе живее в САЩ. Баща му е изтъкнатият професор в Държавния университет в Северна Каролина в департамента по "химичнo и биомолекулно инженерство" Орлин Велев-старши. Прави докторантура по компютърни науки в "Джорджия Тех" и получава престижна стипендия от Националната научна фондация на САЩ. Орлин обаче я отказва, само за да остане на работа в компанията на Илон Мъск.

Преди дни първото изстрелване на ракетата беше отложено 17 минути преди старта, заради лошо време.

Мисията е определяна като историческа, тъй като през последните 9 години американските астронавти летят до Станцията с руски кораби след спирането на програмата със совалките на НАСА. С тази мисия за първи път в историята частна компания изпрати хора в Космоса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи