За първи път ритуалът "Розобер" не се проведе в Карлово

20:38, 30 май 20 / Култура 25 2829 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

Празникът на розата в Карлово, който по традиция се провежда в последните дни на месец май, тази година е отменен заради противоепидемичните мерки в страната. В розовите градини край село Климент беше възпроизведен само ритуалът "Розобер", който е неизменна част от празника на маслодайното цвете, предаде БНТ.

Заради извънредната епидемична обстановка, за първи път уникалният ритуал не се проведе в Карлово, а бе изнесен в селото с най-много розови насаждения в общината.

„Имаме около 1000 дка розови насаждения, беритбата е основен поминък на населението.“, каза Мано Манов, кмет на село Климент.

За да покрият загубите от ниската изкупна цена тази година, розопроизводителите разчитат на финансовата помощ от държавата.

„Защото това са повече от столения традиции, няколко века в Карловския район се отглежда маслодайната роза. Очакваме помощ от министерството на земеделието във вид на субсидия на кг произведен розов цвят“, каза д-р Емил Кабаиванов, който е кмет на община Карлово.

Царицата на розата приветства трудолюбивите стопани, отгледали розовите насаждения и им благодари, че съхраняват поминъка.

„Посланието, което отправям тази година, е да се пазят традициите и духът на Розовата долина“, каза Яна Цветкова - Царица на розата 2019.

На шестте момичета, записали се в конкурса за Царица на розата, който не се състоя тази година заради извънредното положение, бе връчен символът на общината - статуетка на позлатена роза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама