144 години от слизането на Ботевите четници на Козлодуйския бряг

15:29, 29 май 20 / Общество 25 1008 Биляна Иванова
Снимка: НИМ

Сутринта на съдбоносния 29 май 1876 г. (17 май по стар стил) близо 200-те „обикновени пътници”, качили се на борда на австро-унгарския параход „Радецки”, слизат на Козлодуйския бряг като добре въоръжени и подготвени воини, непоколебими в решимостта си да влязат в битка с тиранина и да оставят костите си в земята, която е тяхно  отечество. 

От онзи паметен ден насам „Радецки” се превръща в национална светиня и символ на величествения подвиг на Христо Ботев и неговите четници. 90 години по-късно на Козлодуйския бряг отново акостира параход с легендарното име, построен в резултат на безпрецедентна дарителска кампания, обединила повече от милион българи, основно деца, в името на опазването на историческата памет. Днес корабът-музей „Радецки” продължава да съхранява спомена за събитията от 1876 г., същевременно явявайки се ярко доказателство за преклонението на българския народ  към поета-революционер, направило възможно вдъхновяващата инициатива по възраждане на историческата реликва, разказват от НИМ.

Снимка: НИМ

В края на януари 2020 г. кораб-музей „Параход Радецки” се завърна в Козлодуй, след успешно осъществен планов преглед и ремонт. Музейните експерти от Националния исторически музей работят усилено по обновяване на постоянната му експозиция, представяща делото на Христо Ботев. След като бъде завършено цялостното обновяване на корабната експозиция „Параход Радецки” ще отвори отново врати за своите посетители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!