Горанов призна за нарушение на комисията по хазарта

10:55, 29 май 20 / Политика 25 3064 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Действително е допуснато едно съществено нарушение на Държавната комисия по хазарта (ДХК), което в момента се обследва от правоохранителните органи дали е престъпление или не. С утвърждаването на незаконосъобразни правила е допуснато благоприятно третиране по отношение на налагането и внасянето на такси от няколко хазартни оператора. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, съпбщи БГНЕС.

Горанов няма спомен за СМС-ите с Божков

Той взе участие в петъчния парламентарен контрол. Пред депутатите Горанов обясни, че за периода от месец януари 2015 г. до декември 2019 г. Комисията по хазарта е извършила общо 3137 проверки. Част от тях са по график, а други – след подаден сигнал. Съставените актове за нарушения за този период са 378, а наложените имуществени санкции са в размер на 1 411 000 лева. За същия период НАП е извършила 812 проверки, след които са издадени 254 наказателни постановления на стойност 190 319 лева. Извършени са и 31 ревизии на организатори на хазартни игри, при които допълнително установените задължения са 1 251 314 лева.

Министър Горанов отчете и нарастващ размер на приходите от тази дейност на годишна база за този период. Той обяви още, че за неплатени в срок държавни такси са издадени 8 акта от председателя на ДКХ на 4 организатори на хазартни игри, свързани с обвиняемия бизнесмен Васил Божков. „Общият размер на установените публични задължения по посочените 8 акта възлизат на 693 109 261 лева и 66 стотинки“, заяви Горанов от парламентарната трибуна.

Бившият шеф на хазарта остава в ареста

Опозицията обаче не остана никак доволна от отговора на финансовия министър. „Какъв ви е смисълът от 4 хил. проверки? Вие рапортувате тук, под 3 млн. са приходите. Г-н Горанов, те не могат да си съберат заплатите“, смята Румен Гечев от БСП. Според него за несъбраните данъци в областта на хазарта има две причини – или ръководителите на ДХК и НАП „са калинки“ или „държат чадър и се крадат 700 мил.“. „Кажете! Некадърни ли са или крадат заедно с крадците? Това е въпросът“, заяви още депутатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама