Проф. Татяна Червенякова: Лекувахме пациенти с COVID-19, но с отрицателни PCR тестове

18:14, 28 май 20 25 2416 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Над 130 души с COVID-19 са лекувани в столичната Инфекциозна болница. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV директорът на лечебното заведение проф. Татяна Червенякова и допълни, че от тях 40 са били с положителна PCR реакция. 

„Това не означава, че те не са с COVID-19. В Инфекциозна болница постъпват средно тежки и тежки форми и такива, които се нуждаят от интензивно наблюдение. Що се касае, че не всички са били положителни на PCR, тази диагноза се поставя и на базата на епидемиогични  данни, клинични симптоми и рентгенов образ“, уточни проф. Червенякова. 

От думите на Червенякова става ясно, че симптоми на заразените с коронавирус си приличат, но задухът отличава COVID инфекцията от другите респираторни заболявания.

„В момента навлизат летните вируси, които също засягат дихателната система. Голяма част от тях са негативни за коронавирус“, добави директорът на столичната Инфекциозна болница. 

„Едва 15% са тежките случаи, при едва 5% се стига до интензивно лечение. При тежките форми се направиха много програми, които определят терапевтичните режими“, каза проф. Червенякова и допълни, че различните насоки за предпазване от инфекцията са, защото вирусът е нов и медиците се учат в движение. 

Тя посочи, че е твърде рано да се коментира дали се изгражда имунитет към коронавируса, както и да се отхвърля напълно лечението с хидроксихлорохин заради страничните ефекти при сърдечноболните пациенти. 

„В България има опит при лечението с този медикамент и има положителен ефект от този препарат. Тук въпросът е, че трябва да се следи плазмената концентрация на препарата и да се дозира индивидуално“, каза проф. Червенякова. 

Директорът на столичната Инфекциозна болница заяви, че не е един факторът за по-ниската заболеваемост в България. „Има и климатични особености – влажност, слънце, има и БЦЖ ваксина, има и генетична предразположеност на имунната система“, добави тя.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама