Разбиха мафиотска мрежа в Италия, източвала еврофондове

17:36, 28 май 20 / Свят 25 1773 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Полицията в Италия е разбила голяма нелегална мрежа, обвинявана в отклоняването на над 110 млн. евро от европейски и обществени фондове, предадоха Франс прес и „24 часа“.

По време на операцията "Уотърфронт", насочена срещу калабрийската мафия, са задържани 63 заподозрени, включително 11 чиновници. Това казаха в изявление от местната полиция. Задържаните са заради подозрения за измама, корупция и отклоняване на обществени фондове.

"Тази престъпна мрежа е имала за цел да поеме контрола над системата за всички обществени поръчки в Калабрия", съобщиха от полицията.

По време на операцията са конфискувани финансови активи на 45 лица и 35 предприятия, намиращи се в районите на Калабрия, Рим и Тоскана.

Според следствието картелът е бил организиран с помощта на множество предприятия, които са спечелили "най-малко 22 обществени поръчки, извършвайки системна измама, насочена срещу региона на Калабрия и Европейската комисия".

Системни измами са били открити и при други обществени договори, свързани с тези фондове. Освен счетоводни измами следствието е установило и съучастие на предприятия, наемани като подизпълнители, които са използвали нискокачествени материали за строежи.
Смята се, че калабрийската мафия ндрангета, чието има произлиза от древногръцката дума за "смелост", е надминала сицилианската и неаполитанската мафии благодарение на трафика на кокаин от Латинска Америка.

Антимафиотската операция беше извършена в момент, когато Италия започва да отменя предпазливо ограничителните мерки и се опитва да рестартира икономиката си, която беше в застой заради коронавируса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама