Административното правораздаване в България е на второ място по бързина в ЕС

14:34, 28 май 20 25 1600 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Административното правораздаване в България се изкачи с една позиция и вече е на второ място по бързина при разглеждане на административни дела на всички инстанции в страните от Европейския съюз. Данните са от ежегодното информационно табло за резултати в областта на правосъдието за 2018г. в държавите от ЕС, публикувано на 26 април 2020г. Пред родината ни е само Швеция, предаде БГНЕС.

Официално представените данни обхващат показателите функционалност, ефективност, бързина и независимост и показват, че българското административно правосъдие е поставено сред водещите правораздавателни системи в Европа.

За първи път ВАС отчита с над 2000 броя повече свършени дела спрямо броя образувани дела. Общо 17 239 дела са били свършени във ВАС през миналата година, което е с 1300 повече в сравнение с предходната година. С 36 % е намалял броят на висящите дела и в края на 2019 г. те са били общо 3989. 15 060 дела са били образувани във ВАС за същия период. 134 са били образуваните дела срещу нормативни актове, което е над 2 пъти повече от 2018 г.

През 2019 г. Върховният административен съд постави акцент върху унифицирането на правоприлагането в системата на административното правораздаване чрез приемане на тълкувателни решения със задължителна за останалите административни съдилища сила. В резултат на работата на Звеното за анализи и тълкувателна дейност във ВАС бяха образувани рекорден брой тълкувателни дела – общо 10.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама