Промяна в закона ще търси начин за справяне с фалшивите новини

14:29, 28 май 20 / Политика 25 1845 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Да се спира достъпът до интернет сайт, ако в него няма изрично посочено лице за контакт и администратор на личните данни. За това настояват депутатите от групата на „Обединени патриоти“ като мярка срещу фалшивите новини, предава БГНЕС.

Депутат от ГЕРБ дезинфекцира срещу фалшиви новини на БСП

Народните представители се позовават на Европейския регламент, който изисква във всеки сайт да бъде посочван администраторът на личните данни и който, по думите им, все още не е транспониран у нас. Реализацията на новите правила ще бъде търсена през промени в Закона за личните данни, а най-общо идеята е във всеки сайт да има ясно посочен човек, към който да носи отговорност за евентуално невярно съдържание и поява на съдебни искове.

„Най-сетне този бич на съвременно информационно общество трябва да получи адекватно противодействие“, заяви съпредседателят на групата Искрен Веселинов.

„Всички тези сайтове разпространяват абсурдни новини, които нямат нищо общо с истината и журналистическата етика. Тази пандемия от фалшиви нови трябва да бъде спряна по някакъв начин“, подкрепи го колегата му Александър Сиди.

Валери Запрянов: Фалшивите новини са по-страшни от контрабандата

За пример той даде появила се в интернет по време на извънредното положение информация, че депутатите са си гласували по 5 хил. лева за лечение от коронавирус и след това са излезли в 45-дневна отпуска. По думите „новината“ дори е била споделена в социалните мрежи от бащата на негов колега депутат от БСП, чието име Сиди не назова.

От „Обединени патриоти“ заявиха още, че по темата са провели и разговори с коалиционните партньори от ГЕРБ, които също имат „своя визия за нещата“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама