България може да получи до 12 млрд. евро от възстановителния фонд на Брюксел

20:34, 27 май 20 / Политика 25 3445 Шрифт:
Редактор:

България може да получи до 12 млрд. евро от възстановителния фонд на Европейската комисия. Това показва документ, цитиран от агенция ДПА, съобщава Дневник.

9.2 млрд. от тях могат да бъдат под формата на грантове, а 3.1 - под формата на заем. За целта обаче страната ще трябва да кандидатства и да представи проектите, по които смята да ги похарчи.

Ева Майдел: Планът за възстановяване доказва, че ЕС действа решително, когато е нужно

За целия ЕС 500 млрд. евро ще бъдат раздадени под формата на грантове, 250 млрд. - като заеми, а дългосрочният бюджет ще е в размер на 1.1 трлн. евро, предлага председателят на Комисията Урсула Фон дер Лайен.

Снимка: CanStockPhoto

Тези пари ще бъдат извън спасителната мрежа на стойност 540 млрд. евро, която вече бе одобрена и от трите основни европейски инвестиции.

Планът ѝ бе посрещнат с одобрение от лидерите на повечето от основните политически групи в парламента. Тежко пострадалите от кризата Испания и Италия също веднага приветстваха идеите.

Съгласие обаче трябва да бъде постигнато в Съвета на ЕС, където четирите "пестеливи" държави - Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция, са твърдо против раздаването на грантове, защото за тази цел ЕС ще трябва да поеме дълг.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама