Джамбазки и Слабаков отчетоха силна година в европарламента

18:59, 27 май 20 / Политика 25 2741 Шрифт:
Автор:

Евродепутатите от ВМРО Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков отчетоха силна година в ЕП. Двамата  се включиха в дискусия на живо във "Фейсбук" страницата на зам.-председателя на партията, в която всеки отчете какво е свършил през последните месеци от началото на мандата си като евродепутат.

 Двамата са членове на групата на Европейски консерватори и реформисти в ЕП.

"Формално мандатът започна по-късно, но ние предпочетохме да направим този отчет точно ден след като се навършва година от изборите за европейски парламент през 2019 година. През миналата година имаше и местни избори, аз самият бях каниддат за кмет, след това коронавирусът превзе Европа и света. Това беше една нетипична година за европарламента", заяви Ангел Джамбазки.

Той акцентира върху факта, че дейността на европейските представители се оценява по количество - на речите, работата в комисиите, броят на декларациите, резолюциите, на гласуването и присъствието. 

"Очаквано в началото си бях новобранец. Някои неща ме потресоха в ЕП. Важното е, че и двамата сме работили само в интерес на България. Постарах се да науча тайните пътеки на бюрокрацията. Със сигурност не беше лесно, освен комуникацията с останалите.  Пандемията спря много от нещата, които исках да направя за културата и образованието. Цялата системата е много мудна и бавна, но за щастие, ако нещо тръгне, то ще се получи", заяви Андрей Слабаков.

Той членува в Комисията за петициите на гражданите, в тази за образованието и културата, както и в Комисията по екология.

"Комисията за петициите е много важна, защото това са въпросите на обикновените граждани. Това е болката на хората, на европейците. Имаше и такива, които бяха директно или индиректно свързани с България. Важно е да се знае, че всеки може да пуска петиции, всяка една, която има смисъл, ще бъде разгледана", категоричен е евродепутатът.

Слабаков акцентира над инициативата си за арт платформи, които се опитва  да прокара от месец март. Те ще бъдат за свободните артисти в ЕС. "Това е най-засегнатият сектор заради коронавируса. Вътре има актьори, музиканти, художници... Чрез труда си тези хора трябва да си изкарват хляба, а не да стават просяци.  В началото на април трябваше да влезе още един пилотен проект за младите и образованието, но се надявам скоро да стане и той", заяви Андрей Слабаков. 

Джамбазки: Държавите реагираха по-бързо и смислено, отколкото европейските институции

Той подчерта, че е изпълнил поетият ангажимент към пчеларите и се работи по въпроса. 

Българските евродепутати от ВМРО са подкрепили и  полицейския синдикат. Слабаков е организирал среща в защита на европейските ценности, която е част от кампанията на "Избирам българското".

Ангел Джамбазки също членува в Комисията за петиции, както и тези по правни въпроси, външни въпроси и транспорт.

"Най-важната тема е защитата на българските интереси в сферата на транспорта. Това беше пакетът "Мобилност", по който работихме активно. Все още пакетът не е факт, въпреки огромното лоби и натиск. Това е борба, която продължихме от миналия мандат. В правните комисии внимаваме какви законодателни решения минават, за да не бъде застрашен националният интерес. В пленарна зала също защитавахме националния интерес", категоричен е Джамбазки. 

Той похвали колегата си Слабаков, че има цели 80% успеваемост на предложенията си. 

"Всеки един, който ни е подкрепил, може да бъде доволен от усилията, които полагаме", обобщи Джамбазки. 

В дискусията се включиха и потребителите на социалната мрежа, задавайки въпросите си към българските евродепутати като коментар. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама