Според Радев 9% ДДС е работа „на парче“

11:41, 27 май 20 / Политика 25 2282 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев призова да започне дебат за въвеждане на прогресивно данъчно облагане. Той коментира темата с промените в ДДС-тата, която през последните седмици се превърна в новата политическа дъвка. „Не мисля, че към данъчната система трябва да се подхожда на парче и без ясни идеи и разчети. Нашата данъчна политика не е справедлива, тя води до задълбочаване на бедността и неравенството. Тя ни отдалечава от европейския модел, защото нашият модел натоварва бедните и облекчава богатите“, посочи държавният глава. Според него 9% ДДС е работа „на парче“.

Цената на книгите ще падне с 5-6%, когато ДДС-то стане 9%

Радев за пореден път коментира и темата с мерките за излизане от кризата с коронавируса. „Влязохме с хаос в извънредното положение и излизаме в още по-голям хаос“, посочи той.

Според него кризата с COVID-19 е извела на преден план проблема с местното управление. Радев призова за по-високо качество на общинските услуги и по-голяма политическа самостоятелност на местните власти. „Крайно време е процесът по децентрализация да заработи“, подчерта Радев.

Румен Радев: Трябва да изградим съвременна детска болница

Според президента другият проблем, който кризата с COVID-19 у нас е показала, е въпросът за хранителната безопасност. „Българите не трябва да разчитат на внос за своята прехрана – това ни показа тази криза. Земята ни е благодатна. Можем да произвеждаме много по-добри плодове и зеленчуци от вносните. Това е голямата поука от тази криза и трябва да я обърнем да работи в наша полза. Но това няма да стане само с обещания и пожелания. Необходим ни е конкретен закон за земята. Трябва да има ясни и справедливи критерии за разпределяне на европейските и националните ресурси. Трябва да възобновим нашата агрокултура и да преодолеем спада. Трябва да развиваме и биоземеделие“, посочи Радев.

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Анонимен 11:53, 27 май 20

Тои пък е на всяка манджа мерудия

2 Стамат 11:54, 27 май 20

Съгласен съм за прогресивния данък - време е!

3 Пламен трифонов 11:55, 27 май 20

И тези 9% при кой точно ще отидат ??? Тука смятам, че радев е много прав да ги критикува

4 Браво 11:56, 27 май 20

Браво на президента. Винаги казва нещата такива, каквито са!

5 Анонимен 11:57, 27 май 20

На държавния глава главата откога започна и от икономика да разбира? Ходи си гледай грипените и не говори

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама