Министър Ангелкова: Подготвяме протоколи за подновяване на туристическите пътувания

20:13, 26 май 20 / Политика 25 2028 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Българското правителство и Министерството на туризма предприеха спешни практически мерки за смекчаване на кризата, причинена от пандемията от COVID-19  и в подкрепа на туристическата индустрия.

„Нашите действия следват координирания недискриминационен подход за възстановяване на свободното движение в съответствие с Пакета на ЕС за транспорт и туризъм.“, каза Министърът на туризма Николина Ангелкова по време на видеоконференция с посланиците на държавите членки на ЕС, акредитирани в България.

Работната онлайн дискусия се състоя по инициатива на посланика на Хърватия у нас, съобщиха от Министерството на туризма.

Министър Ангелкова се спря подробно и на стъпките за постепенно облекчаване на мерките срещу коронавируса, като изтъкна тези, които ще помогнат непосредствено на туристическия бизнес. Сред тях са подновяване работата на заведенията за хранене и на закрито от 1 юни при спазване на здравните и хигиенните мерки.

Пред посланиците министърът изрази своята благодарност към премиера Борисов и колегите от кабинета за координацията на поетапните мерки за възобновяване на бизнеса.

„Поетапният рестарт на туристическия сектор в България се основава преди всичко върху насърчаване на вътрешния туризъм, отваряне на границите за пътувания с цел туризъм от съседните на България страни, а впоследствие и за граждани от останалите държави в ЕС в зависимост от въздушната свързаност“, акцентира още тя.

Министър Ангелкова изброи и други приети от правителството мерки, които ще насърчат възобновяването на сектора като субсидирането на чартърни полети, въвеждането на ваучери за туризъм за хората на първа линия в борбата с коронавируса, помощта, от която могат да се възползват предприятията по линия на оперативните програми.

„Разработваме комуникационна кампания за чуждестранните пазари, целта ни е активен летен сезон от 1 юли“, завърши Министърът на туризма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама