Милиони деца са застрашени при втора вълна на коронавируса

10:57, 26 май 20 / Свят 25 1856 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Доклад предупреждава за „бедствие” в глобален план за милиони деца при втора вълна на епидемия от коронавирус, каквато предвижда Световната здравна организация (СЗО).

Пандемията на коронавирус ще има „катастрофално” въздействие върху правата на децата в световен мащаб, пише „Гардиън”, цитиран от БГНЕС.

COVID-19 по света: Чили с рекорден брой заразени

Правозащитната холандска организация „KidsRights” предупреждава, че милиони деца ще изпаднат в крайна бедност заради епидемията, която ограничи средствата на много държави, предназначени за здравеопазване и образование за младите. Световната здравна организация предупреди за „незабавен втори пик“, ако ограниченията са вдигна твърде рано. Това може да засили експлоатацията на детски труд и да увеличи браковете с непълнолетни, предупреждават правозащитниците.

СЗО забрани тестовете с хидроксихлорохин

Д-р Ханс Клюге, директор на СЗО за европейския регион, отправи остро предупреждение към страните, които започват да облекчават ограниченията си, заявявайки, че сега е "време за подготовка, а не за празнуване".

"Европейските страни трябва да се подготвят за смъртоносна втора вълна от коронавирусни инфекции, тъй като пандемията не е приключила. Броят на случаите на COVID-19 в страни като Великобритания, Франция и Италия започва да намалява, не означава, че пандемията приключва. Страните трябва да използват това време разумно и да започнат да укрепват системите за обществено здраве, както и да изграждат капацитет в болници, отделения за спешна помощ и интензивно лечение", каза той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама