Римски саркофаг доказва, че Дебелт е бил пристанищен град

13:22, 25 май 20 / Култура и наука 25 1312 Topnovini
Снимка: БГНЕС

Първото писмено доказателство, че римската колония Деултум е имала пристанище, откриха археолозите в Националния археологически резерват Дебелт край Бургас. Само преди два дни учените попаднали на част от римски саркофаг с надпис, който категорично доказва, че днешният Дебелт е бил пристанищен град.

Надписът е върху парче от варовиков саркофаг, който археолозите открили в южната част на комплекса при подготовката им за новия сезон.

Според специалиста по древни езици Николай Шаранков, в текста се казва, че собственикът е корабопритежател и че ако някой дръзне да положи друго тяло, ще плати глоба. Плочата е използвана като строителен материал в началото на пети век.

"Нямаме името на този, който е поръчал този надпис, нито имаме името на този, който е погребан в саркофага, но е ясна неговата професия - че той е корабособственик или е капитан", обясни пред БНТ Красимира Костова, директор на Националния археологически резерват.

"Като виждате и от този надпис, много често саркофагът е и поръчан от някой, който се е и грижил както за покойника, така и за това неговото име да бъде прославено", каза уредникът Дора Тодорова.

Досега за това, че Деултум е имал пристанище, археолозите са съдили само по изображенията на кораби и корабни носове върху намерените монети. Надписът е на гръцки и се датира от втори-трети век след Христа.

Според специалистите най-близкото предполагаемо пристанище се е намирало на устието на река Средецка само на 500 метра от Дебелт, а морският пристан на Деултум най-вероятно е бил в днешния бургаски квартал Крайморие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!