Националният исторически музей отваря врати след 70-дневна карантина

18:11, 23 май 20 / Култура и наука 25 782 Юлиан  Тодоров
Снимка: БГНЕС

От днес Националния исторически музей подновява работа. Посетителите на музея ще могат да разгледат оригиналното Панагюрско съкровище и най-старото обработено злато в света, намерено във Варненския халколитен некропол през 5000 г. пр. Хр. Посещенията в музея се извършват при строго спазване на епидемичните мерки. Това каза Райна Проданова от Националния исторически музей, предаде БГНЕС.

Снимка:БГНЕС

„За посетителите ясно е очертан пътя, по който те могат да разгледат експозицията. Трябва да спазват изискванията за дистанция помежду си, да носят маски, да не се събират на едно място много хора. В първа зала едновременно могат да разглеждат 5 човека, във втора – 10, а в най-голямата могат да влязат 30 човека. Експозицията се разглежда отляво надясно. Има упътване и знаци, дезинфектанти за посетителите, а на всеки 3 часа се дезинфекцират пространствата и повърхностите“, каза Проданова.

Снимка:БГНЕС

Работното време на музея е от 09:30 ч., като най-късният час за влизане е 17:15 ч. В 18.00 часа експозицията затваря. Музеят няма да работи единствено на 25 май.

Райна Проданова обяснява, че тази година няма да има специална програма за 24 май заради епидемичната обстановка, но в най-голямата зала може да бъде видяна глаголицата, статуята на Климент Охридски и иконата на двамата братя Св. Св. Кирил и Методий.

„Това, което могат да видят още посетителите до 15 юни, са значими експонати и артефакти от 7 000 г. пр. Хр. до 1878 г., представени на втория етаж в четирите зали от постоянната ни експозиция, обхващащи периодите Праистория, Античност, Средновековие“, обяснява Проданова.

В момента на третия етаж, който не работи, се реновира настоящата експозиция се подготвя и нова изложба, която е посветена на българските шевици. Очаква се тя да бъде открита в средата на следващия месец.

1 коментар
Анонимен 21:42, 23 май 20

Хубаво е, че културните места започват лека-полека да се рестартират работна дейност. Децата, а и не само имат нужда от културно-интелектуална инжекция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!