Две реки потекоха в черен цвят в района на Старосел

13:19, 23 май 20 25 2142 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Пореден сигнал за замърсени реки и умряла риба в Пловдивския регион. Този път в района на Старосел, където две реки потекоха в черен цвят.

Водата на река Кощовица тече буквално в черен цвят. Тя е приток на река Пясъчник, която се влива в язовир Пясъчник. За съжаление, може да се каже, че замърсяването е стигнало и дотам и в язовир Пясъчник има открита умряла риба.

В реката са се излели отпадъчни води от близка розоварна. Предприятието няма разрешително за заустване, няма и официално разрешително за работа. Обектът е съвсем нов. Подал е нужните документи още в края на април, но все още официално не би трябвало да има дейност. Когато се е случила аварията, водата се е оцветила в черен цвят.

От предприятието са обяснили, че са били в процес на 72-часови проби.

Според Басейнова дирекция във водата са попаднали растителни пигменти, които унищожават кислорода и водят до измиране на рибата, съобщи БНТ.

Това не е прецедент в региона. Розоварните много често се явяват замърсители в района и от Басейнова дирекция и от РИОСВ - Пловдив обясниха, че ще сезират прокуратурата.

"Това е предприятие, което преработва розов цвят и в случая замърсяването е точно с отпадъчни води, които не би трябвало да се изпускат, защото нямат все още разрешително за заустване. Проблемът е, че кислородът във водата пада сериозно под нормите и това предизвиква щети и измиране на риба", каза инж. Марин Маринов,- и. д. директор на Басейнова дирекция- Пловдив.

"Незаконно, не точно, защото те са си преминали процедура по глава 6-та от Закона за опазване на околната среда, но все още не са въведени в редовна експлоатация. На място колегите са установили, че розоварната е в 72-часови проби. Дали сме предписание незабавно да бъде преустановено заустването на отпадъчни води в река Кошовица", заяви инж. Десислава Георгиева, директор на РИОСВ- Пловдив.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама