Варненското езеро е пред екокатастрофа заради огромно количество отпадни води

18:07, 22 май 20 25 2150 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Протест заради замърсяването на Варненското езеро е насрочен за тази вечер в морската столица. От август миналата година насам, всекидневно в него се изливат огромни количества отпадни води заради авария на тръбопровод, предава bTV.

Резултатите от пробите, взети от Басейнова дирекция, установиха отклонения от допустимите норми. Данните от езерото и района около Морската гара сочат за замърсяване с органични вещества (фекалии).

Според еколога Илиян Илиев става въпрос за екологична катастрофа. Органичните вещества са храна за микроорганизми, водорасли и планктон, а колкото повече храна имат те, толкова по-бързо се размножават.

„И понеже са на повърхността на водата, те вземат за своите жизнени нужди кислорода. А всички организми, които са отдолу, те изпадат в недостиг на кислород – риби, раци и всякакви други живи твари“, обясни Илиев.

Ремонтът на тръбопровода започна едва 9 месеца след аварията и трябва да приключи до месец и половина.

„Институциите са си подхвърляли горещия картоф, така да се каже. Г-н кмета си е замълчал по време на предизборната кампания. Как може при толкова много институции ние да нямаме информация като граждани“, каза общинският съветник Стела Николова. 

Кметът на града Иван Портних отговори, че всички институции са били информирани за аварията своевременно. „Наред с двата вида планктон, които цъфтят, прилича вече да цъфти и политически планктон“, добави той.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 21:30, 22 май 20

Ще ни изтровят!!

2 Чайка 21:31, 22 май 20

Най-хубавото нещо във Варна е табелата за Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама