Тръмп: САЩ се оттеглят от договора „Открито небе“

20:40, 21 май 20 25 1306 Шрифт:
Редактор:

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната ще се оттегли от Договора „Открито небе“, предаде АФП, съобщава БГНЕС.

Американският лидер е обяснил, че има добри отношения с Русия, но тя не се придържа към споразумението.

Договорът „Открито небе“ е подписан през 1992 г. от 34 държави и се превърна в една от мерките за изграждане на доверие в Европа след Студената война.

Той позволява на участващите страни открито да събират информация за въоръжените сили и дейностите на другите. На практика договорът дава право на участващите държави да летят над териториите една на друга, за да наблюдават военни действия в съответствие с договорените квоти на наблюдателни мисии.

Тръмп отваря икономиката на САЩ с или без ваксина

Той регулира полетите, определя механизма за наблюдение на спазването на неговите разпоредби, съдържа изисквания към въздухоплавателното средство, ограничения за състава и техническите параметри на оборудването за наблюдение.

САЩ и Русия многократно се обвиняват взаимно в нарушения на договора. В същото време руското външно министерство заяви, че Вашингтон, обвинявайки Москва в нарушаване на задълженията, умишлено мълчи за собствените си проблеми с прилагането на документа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама