280 хил. души в България са се срещнали с COVID-19

09:38, 21 май 20 / Всичко за коронавируса 25 969 Цветилена Симеонова
СНИМКА: БГНЕС

При 7 млн. население на България достоверно и доказано има 280 хил. души, които са имали контакт с COVID-19, като огромната част от тях не са разбрали. Това заяви началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров пред bTV.

За трети ден: Повече излекувани, отколкото заразени

Tой обясни, че заключението може да се направи от резултатите на изследваните с PCR тестове у нас и от резултатите за изградени антитела срещу COVID-19. „3,86% от направените PCR тестове са положителни. В друго проучване от 31 хил. души е установено, че над 1200 души имат антитела – т.е. по-малко от 4%.“, подчерта инфекционистът.

Доц. Мангъров уточни, че смъртността от коронавирус в момента е 0,04%, което значи, че умира 1 на 2500 души. За сравнение даде смъртността при морбили, която е 1 на 1000 души. По думите му ниската смъртност у нас се дължи на факта, че няма много възрастни хора над 80 и 90 години. „Има единици, но средната продължителност е далеч по ниска от тази в редица други страни. Средната възраст на хората, които са починали в Италия от COVID-19, е 80 години. У нас средната възраст е между 73 и 74 г.“, обясни експертът.

Ново огнище на COVID-19 в завод в Пазарджик

Според него предприетите противоепидемични мерки в България са били взети с най-добрите намерения. „Хубаво беше обаче да се направи малко по-умно и да се избегне тежък икономически удар. Прави чест на премиера Борисов, че чу гласа на науката от мен, а не гласа на страха. Той разбра какво му казах. След срещата ми с него хората не бяха затворени нито на Цветница, нито на Великден“, коментира доц. Мангъров.

1 коментар
Анонимен 00:06, 22 май 20

Луд умора няма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!