Над 1 200 чужденци са намерили работа у нас по време на кризата

13:38, 20 май 20 / Политика 25 1391 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

1231 чужди граждани от трети страни са намерили работа у нас по време на кризата заради пандемията от коронавирус, стана ясно от отговор на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от Нова телевизия.

По данни на Агенцията по заетостта в периода от 13 март до 15 май са подадени общо 1455 заявления/декларации за предоставяне на достъп до пазара на труда на граждани на трети държави по реда на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Такъв достъп е предоставен на 1231 лица, от конто 332 са за сезонна заетост.

От министерството отчитат, че към настоящия момент не са постъпвали сигнали от работодатели за проблеми, свързани с достъпа на пазара на труда на граждани на трети държави.

98 хиляди души са останали без работа заради COVID-19 у нас

По време на пандемията беше наложена пълна временна забрана за влизане на чужденци у нас, независимо от тяхното гражданство. Тази забрана не важеше за лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на страната, както и за граждани на трети държави, имащи пряко отношение към изграждане, поддържане, експлоатация и осигуряване на безопасността на стратегическата и критичната инфраструктура на България, изпълнение на проекти, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, анализи по проекти на потенциални инвеститори и други дейности от значение за икономиката на страната.

България бе и една от малкото държави, в които влизането на сезонни земеделски работници, погранични и такива в сферата на туризма, също не беше забранено.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама