Кой и защо хакна TOPNOVINI.BG?

13:00, 20 май 20 25 2760 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В продължение на три дни сайтът на TOPNOVINI.BG бе обект на хакерска атака. IT специалистите ни идентифицираха атаката като DDoS (Denial-of-service attack), която има за цел да спре достъпа до съдържанието в медията. Атаката е локализирана и идва от България.

Не за първи път медиен сайт е атакуван от хакери - през годините жертви на подобни действия са били няколко медии - bTV, Blitz.bg, Pik.bg, Offnews.bg, bivol.bg. Настоящата атака обаче се отличава със своите мащаби и продължителност. Докато при другите проблемите с достъпа продължават няколко часа, атаката срещу TOPNOVINI.BG продължи с дни.

В тази ситуация най-нормалният въпрос е да попитаме защо се стигна до тук. Кой и с какво засегнахме с нашето съдържание, за да станем обект на такава атака?

TOPNOVINI.BG представя на своите читатели информацията такава, каквато е – достоверна, проверена и навременна. В последните месеци медията започна сериозно да развива редица авторски рубрики и коментарни текстове, които дават по-различен поглед върху случващото се у нас. Следим и всички общественозначими процеси - протести, скандали и даваме глас на критичното мислене.

Медията има за цел да представя информацията обективно и да даде трибуна на всички гледни точки по важните за обществото теми. Ето защо започнахме сътрудничество с доказани имена в медийния бранш, които виждат в TOPNOVINI.BG шанс да се превърне в новото лице на българската журналистика.

Развитието на медията не остана незабелязано и за кратко време аудиторията й нарасна значително. Явно освен читатeли обаче сме си спечелили и врагове.

Опитите да се заглуши гласът на медиите у нас за съжаление не са новост. От Райко Алексиев до Слави Ангелов - журналистите са били обект на преследване заради критиките си към силните на деня и заради опитите да ровят, докато не разкрият истината. Докато опитите да се ограничи свободата на словото у нас продължават, България ще продължава да изостава от страни като Мозамбик, Киргизстан и Кения в класацията за свобода на словото на "Репортери без граници".

Въпреки атаката срещу TOPNOVINI.BG, журналистите в медията продължават да работят, както досега, защото нашата мисия е да информираме своите читатели за истината, независимо дали тя е неудобна за някого.

Макар винаги да сме отразявали проблемите, с които нашите колеги се сблъскват при работата си - уволнения, нападения, опити за цензура. До този момент нито една от останалите медии не даде гласност на хакерската атака срещу TOPNOVINI.BG.

Накрая искаме да благодарим на читателите си, които ни подкрепиха в този труден момент и продължават да разпространяват информацията ни по всички възможни канали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама