Нито едно ВиК дружество не е изпълнило показателите за качество

17:09, 19 май 20 25 783 Шрифт:
Редактор:

Нито едно ВиК дружество с одобрен бизнес план не е отчело пълно изпълнение на всички показатели за качество през 2019 г. Това става ясно от доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране за извънредната проверка на ВиК сектора, възложена от Върховната административна прокуратура.

От общо 29, 5 дружества са отчели над 50% неизпълнение на показателите за качество, а 11 дружества са отчели между 40 – 50% неизпълнение. При останалите 13 дружества неизпълненията варират между 7 и 11 неизпълнени нива на показатели за качество.

23 от общо 29 дружества, или 79%, не постигат целите по показателите „Налягане във водоснабдителната система“ и „Ефективност на привеждане на водомерите в годност“.

59 на сто не са изпълнили показателя „Ефективност на изграждане на водомерното стопанство“, а 72% не изпълняват целите за „Енергийна ефективност за водоснабдяване.55% от ВиК операторите не са изпълнили целите за рехабилитация на водопроводната мрежа, показват обобщените данни в доклада на КЕВР.

Обмислят от КЕВР да се отдели Комисия за регулиране на ВиК услугите

При 48% от дружествата е отчетено неизпълнение за показателя „Аварии по водопроводната мрежа“, а 41% от операторите не достигат показателите за „Непрекъснатост на водоснабдяването“.

Тези данни са причина за констатираното в доклада значително неизпълнение на целите за намаляване на загубите на вода във водоснабдителните системи от страна на близо 2/3 от дружествата с одобрени бизнес планове.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама