Жълт код за дъжд и гръмотевици

06:30, 20 май 20 25 843 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевици е в сила за 8 области на страната. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, София област, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Вчера от МОСВ предупредиха кметовете и областните управители да вземат мерки предвид прогнозата за интензивни валежи. По закон те са задължени да осигурят проводимостта на реките, да уведомят населението за възможни неблагоприятни последици и да не допускат наводнения. При проблеми веднага трябва да информират басейновите дирекции.

Предупреждение към областни управители и кметове: очакват се интензивни валежи

В сряда от запад облачността ще започне да се разкъсва и намалява до предимно слънчево. Около и след обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Временно интензивни и значителни по количество ще са в Северозападна България и планинските райони. През нощта срещу сряда явленията ще продължат и постепенно ще обхванат и останалите райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Ще остане топло, с максимални температури между 25 и 30 градуса.

Над Черноморието облачността ще е по-често значителна, но до края на деня ще се разкъсва и намалява. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимални температури между 20 и 23 градуса. Температурата на морската вода е 16-17 градуса. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Над планините ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има интензивни краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа до умерен, по високите и открити части временно силен югозападен вятър. Максимална температура на 1200 метра - около 23, на 2000 метра - около 14 градуса.

През следващите дни температурите ще се понижат с 10-12 градуса. В четвъртък над цялата страна ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Временно интензивни и значителни по количество ще са на места в Западна и Централна България. През нощта срещу петък конвективната дейност ще затихне, в петък сутринта само на отделни места е възможно да превали слабо. Ще има променлива облачност, след обяд над много райони намаляваща до слънчево. Вятърът ще е от север-северозапад, ще остане сравнително хладно с максимални температури между 16 и 21 градуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама