Детските градини и ясли отварят от 22 май

11:03, 19 май 20 / Общество 25 161 Topnovini
Снимка: CanstockPhoto

Възстановяват работата на детските градини и ясни от 22 май. Това съобщиха министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет. 

"Това ще стане при ясни противоепидемични мерки. Кметовете трябва да създадат организация по откриването на яслите и градините и тяхното функциониране", обясни Ананиев.

Учители и помощен персонал в детски градини против отварянето им

"Отварянето на детските градини и ясли ще става при строг контрол. Температурата на всяко дете ще се мери на входа на учебното заведение с живачен термометър, защото е по-точен. Родители ще подпишат и декларация за съгласие", обясни още здравният министър.

Няма да се изиксва задължителната медицинска бележка, за да няма струпване пред лекарските кабинети.

"Посещението няма да е задължително, а това няма да е обвързано със социалните помощи", обясни министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че очакват предимно частните детски градини да отворят в петък. А общините да решат до 1 юни дали ще отварят детските градини.

Родители трябва да уведомяват персонала на детската градина за състоянието на детето им, както и ако те проявят симптоми на някакво заболяване.

"Призоваваме все пак родители, ако могат, да оставят децата си вкъщи. Пандемията не е отминала. Голям процент от родителите заявиха, че са съгласни да пуснат децата си, но много от тях и се колебаят", допълни още министърът на образованието.

Той сподели, че се очаква децата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че те могат да бдат между 12 и 18. Ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва реорганизация.

"По-голямата част от времето, ако не вали, децата ще прекарват навън. Там е по-безопасно. Не може да се осигури дистанция в групите. Ще се осигури такава между групите и учителите, но не и в самата група. Учителите ще имат маски и шлемове", обясни още Вълчев.

Всяка седмица ще се провежда проучване за това, колко деца ще посещават детските градини, за да се създадат необходимите условия. Предвижда се и целево тестване на персонала, който според министрите, вероятно ще бъде по-засегнат от заразяване.

Ако се установи случай на заразено дете в дадена група, то тя ще бъде поставена под карантина. В зависимост от контактите на детето, може да бъде поставена под карантина и цялата детска градина. При това условие, за периода от 14 дни няма да се приемат нови деца, ще се излседват и тези, които са били в контакт с детето.

1 коментар
Иван Станев 12:39, 19 май 20

Време беше, работещите родители нямат опция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!