„Залата на славата“: Асен Златев на 60 – българинът, който постави СССР на колене

09:00, 23 май 20 / Спорт 25 4978 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Той е един от най-успешните ни спортисти, счупил е 6 олимпийски и 20 рекорда от световни първенства. Успява да постави СССР на колене. По време на състезателната си кариера не се контузва нито веднъж. Той е Асен Златев.

Днес легендарният щангист навършва 60 г. Светът ще го запомни с това, как на Олимпиадата в Москва през 1980 г. успява да вдигне над главата си 225 кг. Това, което му липсва, за да събере голямата колекция от олимпийски медали, обаче е късметът. Заради сложните политически времена по онова време успява да остави в историята на българския спорт само един златен медал, но качествата му със сигурност са достатъчни да грабне всички медали.

Златев неведнъж е обяснявал, че десетките отличия и титли са му коствали много. „Както сме чували и гледаме от Виетнам американците, които се връщат и после как не могат да се ориентират, не могат да свикнат с нормалната, житейската, обстановката - нещо подобно е. След големия спорт трябва да направиш едно голямо преосмисляне, един катарзис… То е нещо може би като да излезеш от затвора. На мен ми костваше около 10 години”, разказа той.

Тежките моменти в кариерата му обаче не го спират и и днес той продължава да се чувства с бъдещето на спорта у нас. „В спорта е цъфтежът на младостта и тогава човек чувства удовлетворение, когато гледа добри майстори какво изпълняват. И ние чакаме такива други майстори в България да се умножат”, посочва Златев в свое телевизионно интервю.

Миналата година той издаде и биографичната си книга „Пътят на Скитника“. В нея Златев разказва за тежките времена и по детски щастливите приключения, за селото, града, близките хора, приятелите, училището, поуките, любовта... Отделено е специално внимание на Ганчо Карушков и Иван Абаджиев – двама от големите треньори, получили признание и в целия свят.

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 12:28, 23 май 20

И ние сме дали нещо на света

2 Анонимен 12:28, 23 май 20

Велик!!!

3 Анонимен 16:16, 23 май 20

Респект!!!

4 Юлия Г. Мутафова-Заберска 16:31, 23 май 20

Капитанът на националния отбор АСЕН ЗЛАТЕВ е истински "АС" в щангите! На всяка тренировка - както и вчера на екрана - неговата усмивка разкриваше силата на неговия Дух, по-голяма от всичките тежести, до които се е докосвал!!!

На Световното у нас, неговите атаки вдъхновиха следния стих:

"Българио алена, зелена и бяла,
изтръпва от химна твой цялата зала...
Тук твой съм войник
макар и лез щик!

Любов горда, трепетна цял ме разтърсва!...
За подвизи нови пътеки ще търся,
та нови победи на родния спорт
да греят в пореден световен рекорд!..."

Поздравления, Асене, със слънчевия Юбилей!
Животът ти написа още една ШЕСТИЦА - на добър час!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама