Доказано: маските са ефикасни

18:47, 18 май 20 25 882 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Носенето на предпазни маски намалява значително разпространението на коронавируса. Заключението е на екип учени от университет в Хонконг. Техният експеримент е един от първите, изследващи емпирично толкова дискутирания въпрос за ефикасността на маските, пише "Франс24", цитиран от bTV.

Учените поставили две групи клетки с хамстери едни срещу други. В едната животните били заразени с новия коронавирус, а в другата били здрави. След това сложили между групите клетки хирургически маски и ориентирали въздушния поток от болните към здравите хамстери. Според резултатите предаването на вируса е било намалено с 60 до 75%. Без маските 2/3 от здравите животни се заразили.

Снимка: Pixabay

"Вече знаем, че голяма част от прихваналите коронавирус нямат симптоми, така че всеобщото носене на маски е много важно", заявява професор Юен Куон-юн, ръководител на експеримента.

Хонконг пък е сред определяните за "отличници" в борбата с COVID-19. За население от 7,5 милиона души общият брой на заразените там е малко над 1000, а починалите са само четирима.

СЗО: Няма доказателства за разпространение на COVID-19 чрез повърхности

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама