Скопие обяви въпроса за македонския език за приключен "у нас и по света"

16:37, 18 май 20 25 923 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Северна Македония смята, че въпросът за македонския език не е на дневен ред, увери външният министър на страната Никола Димитров. Така той стана най-високопоставеният член на правителството, коментирал пряко темата, съобщава "Дневник".

СБЛЪСЪК: На какъв език говорят в Северна Македония?

Пред ТВ 24 той заяви, че българската позиция с условията, поставени пред европейския път на Северна Македония миналата есен излизат, а често са противни на рамките на Договора за добросъседство.

Вчера Димитров коментира темата, след като тя е повод за политически спорове в последните седмици. Той каза, че е разговарял с българския си колега Екатерина Захариева и представил позицията си, но получил същото действие - излагане на българската позиция - от другата страна.

"За нас въпросът за македонския език е затворен и у нас, и в света и ще е много трудно да се градят близост и приятелство, ако имаме предизвикателство от съседа по такъв тип въпроси," каза Димитров.

Министърът подчерта, че "личната карта" на Северна Македония "в ООН е затворен въпрос" след Преспанския договор, а и в международното право мяна процедура като признаване и непризнаване на езици.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама