Германци на протест срещу правителствените ограничения

17:54, 16 май 20 / Свят 25 1928 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Хиляди Германци излязоха на протест срещу ограниченията, наложени от правителството, като мярка срещу пандемията от COVID-19.

Протестите срещу мерките, за които канцлерът Ангела Меркел настоява да останат в сила, за да се забави епидемията, събраха много недоволни хора и демонстрантите изпълниха улиците втори пореден уикенд, предава БГНЕС.

Осмивани в социалните медии като „ковидиоти“,рискуващи да причинят втора вълна от зараза, които биха могли да доведат до затягане на ограниченията, протестиращите организираха демонстрации на няколко места в столицата Берлин и провинция Бранденбург.

В Щутгарт, където някои протестиращи миналия уикенд пренебрегнаха правилата за социално дистанциране и не носеха маски за лице, полицията очакваше поредния митинг до 5000 души.

В Мюнхен организаторите поискаха от властите да дадат зелена светлина за митинг до 10 000 души на площада в центъра на града, на който обикновено се провежда известният в цял свят бирен фестивал Октоберфест. Но градските власти посочиха необходимостта от спазване на правилата за социално дистанциране и разрешиха в демонстрацията да участват до 1000 души.

Досега в Германия заразените с коронавирус са над 173 000 души, от които има близо 7 900 смъртни случая. Повечето германци одобряват управлението на кризата на Меркел, като анкетите показват, че подкрепата за нейни консервативен съюз нараства до 40%. Проучване, публикувано в четвъртък, показа, че 56% от населението подкрепи сегашните мерки за блокиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама