Словакия въведе "интелигентна карантина" вместо престой в държавен център

15:25, 16 май 20 / Свят 25 2155 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Хората, влизащите в Словакия от чужбина, имат възможност да избегнат задължителните 14 дни престой в държавен карантинен център, ако свалят на смартфоните си мобилно приложение за проследяване, предаде Дневник. Парламентът одобри в петък мярката, която бе внесена за разглеждане от правителството ден по-рано.

Свалилите доброволно приложението, ще могат да прекарат 14-дневния период по домовете си. „Интелигентната карантина“ ще бъде предлагана като вариант от следващата седмица и ще подпомогне облекчаването на претъпканите държавни центрове, заяви министърът на здравеопазването Марек Крайчи.

Словакия е една от държавите с най-ниско разпространение на COVID-19 в Европа. По данни от вчера в страната с население от 5.4 милиона души има 1480 регистрирани заразени, 27 от които са починали, отбелязва "Ройтерс".

Правителството представя тези числа като доказателство за успех. Някои хора в Словакия обаче изразяват недоволство от строгостта на мерките, които според тях нарушават човешките права, и оприличават държавните карантинни центрове на затвори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама