Орбан се разделя с изключителните правомощия за управление

17:55, 15 май 20 / Свят 25 2463 Шрифт:
Редактор:

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че предстои прекратяването на противоречивите антикоронавирусни правомощия, за които критиците казаха, че са прикритие за авторитарна власт, съобщава БГНЕС.

"Очакваме, че правителството ще може да предаде специалните правомощия, които получи поради пандемията, обратно на парламента в края на май", каза той по време на посещение в Сърбия.

Законодателството за извънредни ситуации, прието от унгарския парламент на 30 март, предостави на националистическия премиер правомощия да управлява с указ без определен срок, докато кабинетът му обяви прекратяване на кризата COVID-19.

Критиците в Унгария и в чужбина, включително някои от неговите съюзници в консервативната група на Европейския парламент ЕНП, го обвиниха, че използва кризата, за да поведе  Унгария към авторитаризъм.

На 17 април Европейският парламент одобри позиция, според която мерките на Унгария са "несъвместими с европейските ценности".

Джамбазки: ЕС се нуждае от силни суверенни отечества, не от послушни страни членки

Унгарските опозиционни партии заявиха, че Орбан злоупотребява с допълнителните правомощия за издаване на укази, насочени към циментиране на неговото управление, а не към борбата с вируса.

Будапеща обяви критиките за "фалшиви новини" и заяви, че правомощията й са пропорционални и могат да бъдат отменени по всяко време от парламента.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама