Отпускат помощ за автобусните превозвачи, пострадали от кризата

16:24, 15 май 20 25 1983 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От 1 до 15 юли автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за нов вид държавна подкрепа – за изплащане на 290 лв. компенсация за запазване на работното място на всеки техен служител. Финансовата помощ ще може да се получава до шест месеца. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

Предвидените средства са 40 млн. лв. и ще се осигуряват по процедура „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19“ на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. „Ще подкрепим сектор „Транспорт“, който е сред най-пострадалите в кризата, а заетите в него са общо 29 000. За останалите браншове ще се обмислят допълнителни мерки“, допълни министърът.

Превозвачи готвят протест на 19 май

За новата форма на държавна помощ ще могат да кандидатстват само работодатели от икономическите дейности: „Пътнически градски и крайградски транспорт“ и „Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде“. Ще се възползват компаниите, които са преустановили дейността си или част от нея по време на и след извънредното положение или са възстановили работа с непълно работно време за всички служители или за част от тях.

Заявленията ще се подават в Бюрата по труда, а Агенцията по заетостта ще извършва плащания след преглед на документите. Всички работодатели, чиито заявления бъдат одобрени, са длъжни да запазят работните места на работниците, за които получат компенсации за съответния период на подкрепата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама