Ще връщат ли лекарите и зъболекарите от отпуснатите пари заради коронавируса?

15:59, 15 май 20 25 2745 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

По специална методика НЗОК отпуска допълнителни средства на болници, лекари и зъболекари за дейностите, които извършват в условията на COVID- 19. Заплащането е за месеците, в които има въведени мерки от здравния министър.

Месечните суми се изчисляват на базата на 85% от отчетената дейност през първото тримесечие на 2020 г. Ако дейността е над този процент, се изплаща по- високата сума.

От стенограма от заседанието на Надзорния съвет на Касата на 27 април разбираме, че може да се наложи доплатените до 85% средства да се връщат. По изчисления на НЗОК сумата, която трябва да се плати по методиката, е 15,7 млн. лева.

Д-р Иван Кокалов, който е представител на КНСБ в Надзорния съвет, повдига въпроса възможно ли е зъболекарите, които са продължили да работят в кризата, да вземат по-малко от тези, които не са работили. Този, който работи ще получи 100% от изработената сума“, му отговаря председателят на Надзора Жени Начева.

Но на този, който не работи, ние му даваме 85% от това, което е отчел в януари и февруари“, коментира Кокалов. „Да, но това е общ принцип за всички. С идеята, че после той ще възстанови тези средства“, уточнява Начева и допълва: „Този, който си ги е изработил няма да ги връща и няма да му се търси отговорност“.

Съсловните организации на лекарите и зъболекарите реагираха остро. „Механизмът, по който ще бъдат отчетени тези средства, все още не е изработен. Има варианти, които ще бъдат обсъдени след края на извънредната епидемична обстановка. Със сигурност няма да позволим да удържат пари. Това прихващане може да стане включително с повишени цени, но в никакъв случай не може да е с удръжки – септември да ти удържат някаква сума, защото пролетта са ти дали. Това няма как да стане“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков коментира: „Възмутен и ядосан съм! Никъде, ама никъде в анекса и методиката за заплащане на договорните партньори на НЗОК в условията на извънредното положение не е упоменато „връщане на пари“? Никъде! В рамките на бюджета сме“. „Не е логично и сериозно в този момент за най-важния отрасъл – здравеопазването да се говори за връщане на пари! Като сме възпитани и не крещим, не означава, че могат да ни тъпчат и да правят каквото си искат с нас! Няма да връщаме пари! Ако се наложи – ще излезем на улицата“, заяви Шарков.

От стенограмата става ясно също, че е възможно след извънредната ситуация да се направи проверка на дейностите, които болниците са извършвали и за които им е платено.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама