Лятната сцена на НДК ще отвори врати на 1 юни

13:10, 15 май 20 / Култура 25 2244 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Лятната сцена на НДК ще отвори врати на 1 юни и ще носи името “Платформа А6”. Само за едно лято - от 24 май 2019 г., когато беше официално открита, лятната сцена на Националния дворец на културата се превърна в едно от емблематичните места за изкуство и култура в столицата, както и в своеобразна платформа за общуване с публиката.

Сцената на открито, в парка зад НДК, е шанс за нова среща с изкуството след извънредното положение.

Театър „София“ открива сезона с постановката „Апетит за череши“


“Културният сектор е един от най-засегнатите и това ни поставя в една много сложна и трудна ситуация. Първата по-голяма щета е спирането на събития. От 8 март в НДК не са провеждани никакви събития. През този период трябваше да има 200 такива. Загубите са за милиони. От друга страна незнанието какво ще се случи, кога и при какви условия ще се работи на пълни капацитети, ни поставя в още по-сложна ситуация”, казва председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков пред БНР.

Според него лятната сцена тази година ще бъде много повече от сцена. “Става дума за една мултифункционална платформа за културни събития и конгресни конферентни събития. На практика ние ще се опитаме да изнесем част от дейността си навън, адаптирайки се към новите условия и всички ограничителни мерки”, допълни Велков.

Става дума за 200 кв. м. покрита площ, с постоянно действаща сцена, която е достатъчно голяма, за да поеме по-голям брой артисти на сцената, с необходимата дистанция.

“Опитваме се да спасим част от календара ни, да привлечем нови събития и солидарно да помогнем на целия културен сектор. Естествено, ние очакваме солидарно да се помогне и на НДК”, коментира той.

НДК ще предложи на киноманите възможност за лятно кино. “Вече сме в преговори с двама от организаторите на по-големите кинофестивали в България, да направят свои летни издания в това ново наше пространство. Киното на открито е и голяма емоция, възможност за общуване. Вярвам, че летните кина може да са една добра стъпка за измъкване чисто емоционално, а и за задържане на публиката”, казва той.

По думите му лятната сцена на НДК ще отвори врати на 1 юни, но ще продължи по-дълго - до 1 октомври, а ако времето позволява и повече. 

Според Борислав Велков през последните два месеца има сериозно преосмисляне на организацията на събитията от страна на партньорите на НДК, едно обаче е ясно - нищо няма да е същото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама