Цветан Цветанов обсъди в онлайн дискусия последствията от COVID-19

10:37, 15 май 20 / Общество 25 1522 Шрифт:
Topnovini

Председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов участва в онлайн дискусия за последствията от пандемията с COVID-19, организирана от Парламентарния форум по разузнаване и сигурност на конгресмена Робърт Питинджър.

По време на дискусията бяха разгледани последствията от кризата за индустрията, икономиката и здравните системи в евро-атлантическото пространство. Ерик Харган, зам.-министър на здравеопазването на САЩ отбеляза, че настоящата пандемия е показала, че откритото споделяне на точна и неподвеждаща информация в международен план е ключово за навременния и координиран глобален отговор.

Сър Дейвид Амес, член на парламента на Великобритания сподели опита на страната си. Той спомена, че над два милиона вече са тествани за COVID-19, като целта е да се достигне до 200 000 извършени теста на ден до края на месец май.

Фолкмар Клайн от немския Бундестаг сподели, че успехът на Германия се дължи на три приоритета в действията им - изравняване на кривата на заболеваемост, подсилване на здравната система и подкрепа за икономиката, като отбеляза, че индустрията и занаятчийството не са спирали своето производство по разписание на изпълнителната власт.

Д-р Стив Бенет, директор за глобални правителствени практики към компанията за изкуствен интелект SAS, изказа съмнение относно подхода към проследяване на контактните лица на заразените и подчерта, че проследяването чрез мобилен телефон не е надежден инструмент за целите на настоящата ситуация.

Скот Атлас, старши изследовател към Института Хувър на Станфордския университет разясни, че пълното поставяне под карантина на цялото население е имало логика в първите етапи на пандемията, когато все още не сме разполагали с достатъчно информация за най-рисковите групи, но при наличната информация е неоправдано. Той препоръчва създаването на стаден имунитет чрез разхлабване на мерките за групите с нисък риск от сериозна заболеваемост.

Авик Рой, председател на Фондацията за изследвания за равни възможности, заяви, че традиционният подход при подобна пандемична ситуация изисква изпълнението на три стъпки, преди да се отвори икономиката: увеличаване на обхвата на тестуването, подобряване на лечението на заболелите (създаване на ваксина) и създаване на имунитет. В тази ситуация и при най-добрия развой на събитията изминаването на тези три стъпки би отнело от 12 до 18 месеца, а това е време, с което не разполагаме преди да бъдат нанесени мащабни щети на националните и глобалната икономика.

Организатор на срещата бе конгресменът Робърт Питинджър, основател и председател на Парламентарния форум по разузнаване и сигурност. В дискусията бяха дадени отговори на два въпроса, поставени от Цветанов относно зависимостта на евро-атлантическото пространство от вериги на доставки от Китай, както и надеждното партньорство на Световната здравна организация с азиатската държава. Панелистите счетоха за важно в бъдеще да се намерят начини за намаляване на тази зависимост, без да се застрашават позитивите от глобализацията и търговското сътрудничество с Китай. Усещането същевременно е, че надеждността на партньорството на Китай в рамките на СЗО е под съмнение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама