София зае 7-мо място в конкурса за "зелена столица" на Европа

09:24, 15 май 20 / София 25 2618 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

В класацията на Европейската комисия за зелени градове София взима първо място в категориите „Качество на въздуха” и „Интегрирано управление”. Столицата ни заема предни позиции и в индикаторите „Адаптация към промените в климата” (3-то място), „Смекчаване на промените в климата” (4-то място) и  „Енергетика” (4-то място). Главите  „Отпадъци” и „Зелен растеж и екоиновации” са получили добри оценки и съответно 6-то и 7-мо място сред участниците. Журито, съставено от международни експерти и учени, препоръчва надграждане на вече постигнатото в София в сферата на “Градска мобилност”, както и усилена работа по темите “Биоразнообразие”, “Устойчиво земеползване”, “Води” и “Шум”.

Градовете – финалисти в конкурса са Дижон, Гренобъл, Торино и Талин. Победителят ще бъде избран тази есен след представяне на визията за развитие на всеки град. В общо класиране София заема 7-мо място от 18-те кандидата.

Работата по кандидатурата на София за конкурса “Зелена столица на Европа 2022“ беше координирана от екипа на проект  „Зелена София” на Столична община. Той e създаден в края на 2016 г. от кмета Йорданка Фандъкова, в отговор на предложение на инициативен комитет, който апелира столицата на България да участва в инициативата на ЕК. Кандидатстването през 2019 г. е първи опит на града в конкурса. След анализ на резултатите и изготвяне на предложение за мерки, София отново ще участва в надпреварата и ще подаде своите документи през тази есен.

Повече информация за конкурса: https://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама