Миролюба Бенатова вбеси генерал Мутафчийски

22:00, 14 май 20 25 19881 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Ниската смъртност от COVID-19 в България се дължи на адекватните мерки, които бяха взети от правителството. Идеята беше да се държи ниска заболеваемост с всички средства - първо, за да няма взривно разпространение на болестта и второ - да могат болните и да се мобилизират и подготвят за по-тежък удар. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски пред TV1.

Обсъжда се само определени болници да лекуват пациенти с COVID-19

Ген. Мутафчийски препоръча на ямболската болница да мобилизира всички резерви. На въпрос дали има пропуск в болници относно разпространението на коронавируса, ген. Мутафчийски заяви: "Болниците, които функционират не могат да делят своите пациенти. Какво предлагате да се случи с пациентите, които изписваме? Да отидат на палатков лагер? Те не са имали признаци на болестта“, раздразнен отговори генаралът.

Попитан имало ли е системни грешки в организацията при пристигащите у нас българи, генералът отговори: "Всеки гражданин, който пристигна у нас подлежи на карантина. Да, имало е пропуски, но това не е грешка на системата. Старческите домове са пощадени за разлика от Франция, Италия и Испания. Винаги сме имали особено внимание към домовете. РЗИ-тата бяха насочили вниманието си основно към старческите домове. Системата не е скапана или компрометирана“, подчерта ген. Мутафчийски.

Заплатен PCR тест не ни осигурява прием в болница

„Системата работи и заради това все още се справяме“, категоричен е  началникът на изпълнителния щаб.

България успя да се мобилизира за изключително кратко време и да отговори адекватно. Лекарите могат да издържат още, въпреки че се изтощиха. За разлика от тези, които сега се разхождат, те не са излизали от два месеца. Всеки влязъл в България се проверява от полицията по 4 пъти, личният лекар звъни два пъти през периода“, уточни генералът.

Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще е готов до 3 месеца

„Държавата има свой капацитет за правене на тестове, ние не сме Германия. Броят на тестовете могат да дадат отражение на откриваемостта. В момента основно катерим нагоре. Ние преценихме, че германският модел е непоносим за нас, затова избрахме израелския модел - над 100 заболели - отново затягане на мерките. Докато мрат моите колеги, вие изчислявате глупости, ядоса се началникът на ВМА. Плановите операции са възстановени“, увери Мутафчийски.

Снимка: БГНЕС

Относно мерките в парковете генералът заяви, че нашите паркове обикновено се използват за пиене на бира от големи групи хора. Източната част на Плана планина беше поле за барбекюта от големи групи хора по време на карантината. Аз благодарих на 99% от българите. Не съм благодарил на 1%, които не спазват никакви правила“, коментира той.

Обстановката дето не е различна от положението

„Не съм насъсквал никого. Вие говорите небивалици. Задавате ми въпроси за пробойни в системата“, обърна се той към Миролюба Бенатова.

Ясни са мерките за извънредната епидемична обстановка

Мутафчийски я попита дали си е направила труд да види кои са критериите за тестване? "При нас групата е много по-широка. Лекар в болницата преценява кой да бъде тестван. На денонощие във ВМА са консултирани по 120 човека. Това е и в "Пирогов", и в Александровска болница. Говорите глупости. Обезценявате толкова лекарски труд", избухна генералът. Той продължи: "Затова ли хората си дойдоха, за да се тестват тук?"

"Отсега нататък очаквам да измрат много хора", отсече гневен ген. Мутафчийски, след което си тръгна.

Интервюто с ген. Мутафчийски може да видите във видеото на 35-тата минута.

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Димитър Димитров 11:06, 15 май 20

По какъв начин очакваше да приключи интервюто Манголюба...Даже много време издърша ген. Мутафчийски. Резултатите са видими за всички а, въпросите нямаха градивен характер, а назидателен. Всички в тая страна станаха вирусолози и специалисти по статистика.
Мисля, че на всеки трезво мислещ човек би трябвало да му е ясно, че няма как от днес да плеснем ръце, да обявим извънредно положение, и от утре всичко да функционира в перфектен синхрон.
А относно извънредното положение- не е нещо, което се случва локално при нас, че да негодуваме. Целия свят е блокиран. Яжте си 6-те краставици и недейте да надигате толкова...

2 Анонимен 21:10, 16 май 20

Тъпа жена.

3 DaFaf 06:00, 04 апр 21

Актуализиране на емайла на ваните в Mytischah

4 soymmenna 02:45, 14 апр 21

http://fcialisj.com/ - generic cialis 20mg

5 IMPURBROP 07:43, 03 май 21

generic levitra no prescription

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама