ЕК предупреди България, че дискриминира вносни хранителни стоки

17:00, 14 май 20 / Свят 25 2760 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Комисията изпраща официално уведомително писмо България заради дискриминационните мерки, които държавата налага на търговците на дребно и ги задължава да фаворизират местните хранителни продукти.

Акцент на деня: Патриотизъм в пазарска количка

Българското законодателство принуждава търговците да излагат на видно място и да осигуряват специални места за продажба за местните хранителни продукти, както и да закупуват 90% от млякото и млечните продукти от местните производители, подчертават от Комисията.

Оттам допълват, че това ограничава свободното движение на стоки, залегнало в Договора за функционирането на ЕС, тъй като създава по-благоприятни и конкурентни условия за местните хранителни продукти, а това води до дискриминация на сходните вносни продукти.

България трябва да отговори на Комисията в рамките на един месец. Ако не получи задоволителен отговор, Комисията може да изпрати на страната ни мотивирано становище.

Земеделското министерство обаче излезе с позиция, че по никакъв начин не се нарушават доставките на продукти, внесени от други държави. „Предприетата мярка не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави, тъй като Постановлението, издадено на основание на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави членки на ЕС и трети страни“, посочват от ведомството. От там са категорични , че въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в ползва на потребителя без да засягат каквито и да е правила. Същите са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама