Разгадаха тайната на най-древния храм в света

14:50, 14 май 20 / Култура 25 2795 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Учени от университета в Тел Авив установиха, че най-древният храмов комплекс в света, Гьобекли тепе в Турция, е бил замислен от строителите като единно гигантско съоръжение, пише списание "Кембридж аркеолоджикъл джърнъл", цитирано от БТА.

Специалистите подложили на архитектурен анализ общата геометрия на комплекса, който включва няколко десетки мегалитни съоръжения с кръгла форма. Оказало се, че три съоръжения с диаметър 20 метра, е трябвало да съставят мащабна постройка.

Новите открития опровергават популярната хипотеза, според която методите за планиране са възникнали значително след Гьобекли тепе, изграден преди 11,5-11 хиляди години.
 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 
Учените считаха, че мегалитите са били издигнати от ловци-събирачи, тъй като по-планираното строителство е възникнало в по-късен етап, характерен за ранните фермери живели преди 10,5 хиляди години.
 
Откритията на израелски учени водят до извода, че преди 11 хиляди години са настъпили значителни културни промени. Базови методи за планиране са били използвани в Леванте /исторически регион на изток от Средиземно море/ преди 9500 години в периода на ранния неолит. Но сега стана ясно, че те са били известни много по-рано. Това е позволило да бъде извършен преход към правоъгълната архитектура, характерна за фермерските общности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама